ca / es
Nichita Macarovici
02 maig 2018
IES Ausiàs March
Barcelona

La química ha fet tot el possible perquè puguem tenir una millor qualitat de vida. Començant per les primeres cèl·lules, la formació de l’ADN, i posteriorment, amb el creixement de la primera planta, la fotosíntesi. Més endavant, l’aparició dels formatges, els vins, el pa i la cervesa, que probablement van ser descoberts per un error humà. Sense deixar-nos també els diferents hidrocarburs derivats del petroli per a la fabricació del plàstic, o per fer funcionar el nostre cotxe. Al mateix temps, Volta va fer la pila elèctrica, una reacció REDOX prou potent per a fer funcionar el nostre telèfon, el rellotge o la llanterna. D’altra banda també, Fleming va descobrir la penicil·lina. Finalment, però no tan important, la formació de dos materials: el grafit, una superposició de capes de carboni; i el diamant, els mateixos àtoms de carboni que els del grafit, però enllaçats formant una figura geomètrica.
I com seria un dia sense química?

Vaig fer aquest vídeo de manera que quedi com un “timeline” de les coses més importants, al meu entendre, que ens ha aportat la química (com el pa, el formatge, els fàrmacs, els tèxtils…), perquè si ens parem a pensar per un moment, gairebé tot és química, per exemple el fet de poder llegir aquest text, escoltar els sons del vídeo, pensar; també les reaccions exotèrmiques del sol que fan que ens arribi llum i calor, la formació dels àtoms… Si no existissin els processos químics, el nostre món serien ones electromagnètiques, vectors i matrius.

La química i nosaltres

Pin It on Pinterest