ca / es
Claudia Lobez Sanz
27 abr. 2018
Sant Ignasi, Sarrià
Barcelona

En ple segle XXI com podem millorar la vida de l’home utilizan la química?
Jo trobo la resposta en el sistema de purificació d’aigua per osmosi inversa: la tecnologia d’osmosi inversa es basa en un procés físic-químic que impedeix el pas de les sals, clor, nitrats, pesticides i altres substàncies a l’aigua que bevem.
Vaig trobar la inspiració per tractar aquest tema en un article que vaig llegir que deia que moren a l’any més de 9 milions de persones per culpa de l’aigua contaminada.
A partir d’aquí em vaig posar a investigar sobre els processos de filtrat i purificació de l’aigua i va acabar naixent aquest projecte.
En alguns països s’usa aquesta tècnica per convertir l’aigua salada en aigua potable i aquesta mateixa tècnica és la que s’usa per netejar la sang dels malalts de falla renal donant-li llavors el nom de diàlisi. Encara que nosaltres podem tenir una petita màquina d’osmosi inversa a casa que faci apta el consum de l’aigua de l’aixeta, que la veritat és que aquest aigua és transportada per canonades velles i oxidades i s’emmagatzema en tancs que acumulen residus tòxics i metalls pesats com el quitrà fins que finalment arriba a la nostra aixeta.
En aquest vídeo faig una petita explicació sobre el funcionament de la màquina d’osmosi inversa i alhora es mostren les imatges de com fabrico la carcassa d’un per fer-ho funcional per al corrent domèstic.
(Encara que l’experiment funciona és important recordar que l’aigua que surt NO és potable ja que faltaria que l’aigua circulés a través del cartutx post carbó que s’ocupa de millorar el sabor de l’aigua afegint-li els minerals necessaris que s’han separat de l’aigua pura durant el filtrat).
Aquest invent és considerat l’inici d’una revolució. Produeix aigua d’excel·lent qualitat per beure i cuinar que és ideal per una dieta sana i equilibrada.
A més, suposa un important estalvi econòmic ja que la trobem disponible a l’aixeta sense comprar-la i com a conseqüència aconseguim un planeta més net de plàstics i envasos.
Espero que els agradi.

Moltes gràcies,
Claudia Lobez

Aigua, química i vida: El filtre d’osmosi inversa

Pin It on Pinterest