ca / es
Cristina Luna de Haro
02 maig 2016
Ins Forat del Vent
Cerdanyola del Vallès

En aquest vídeo observem dues experiències sobre aliments i una altra sobre detergents. En primer lloc, cremem un tros de pa per veure com es carbonitza, demostrant així el seu alt contingut de carboni. En segon lloc, expliquem el parcelament enzimàtic que té lloc en la superfície de la poma (el procés oxidatiu que provoca l’enfosquiment de la fruita) i observem com, si afegim suc de llimona (àcid cítric), podem evitar-ho. Finalment, tan quotidià com el menjar ho són les taques, per això, en aquest vídeo s’explica l’acció dels detergents (trencar o disminuir la tensió superficial de l’aigua); observem la disminució de la tensió superficial afegint sabó en un recipient amb aigua amb orenga surant (suportada per la tensió superficial de l’aigua), ja que, l’orenga s’aparta de la zona on cau el detergent perquè si no, s’enfonsaria (ja que no hi hauria tensió que ho suportés).
He escollit aquestes experiències perquè són summament senzilles i, alhora quotidianes. Totes elles es poden explicar gràcies a la química, així doncs, podem veure realment el quotidiana que és la química.

Som química

Pin It on Pinterest