ca / es
16 febr. 2015

La Química és la ciència que estudia l’estructura, la composició i les propietats de la matèria, així com les transformacions que aquesta experimenta durant les reaccions químiques.

És una de les ciències bàsiques perquè nombrosos camps de coneixement, com per exemple la biologia, la medicina, la geologia o l’astronomia, es recolzen en ella per desenvolupar els seus continguts.

La Química ha estat sempre present en la història de la humanitat: els nostres primers avantpassats ja la utilitzaven quan transformaven el fang en ceràmica, pintaven superfícies amb tints naturals o conservaven el menjar en sal. Els filòsofs grecs la miraven amb desdeny pel seu caràcter pràctic molt llunyà al pensament “pur”. No va ser fins al renaixement i concretament amb Robert Boyle que es va encunyar el nom de Química i va descriure el mètode experimental per adquirir nous coneixements, practicant la inducció mental per interpretar la realitat observada. La Química a partir d’aquest moment va buscar, com tota ciència experimental, el Com en lloc del Per què.

Al segle XX, la Química aprofundeix en l’estudi de l’estructura dels àtoms i la formació de les molècules, fórmules i organismes complexos i la indústria química s’expandeix amb la creació de nous materials, productes i fàrmacs que ajuden a millorar la qualitat de vida de les persones.

Actualment, la Química segueix aportant multitud de millores per al progrés de la societat, especialment gràcies als nous camps d’estudi i les seves aplicacions.

La Química i les seves aplicacions

Pin It on Pinterest